Pant i Tyskland
2003 infördes det i Tyskland en så kallad tvångspant på alla burkar och flaskor. Förut har det bara funnits pant på PET-flaskor. Denna äldre typ av pant har fungerat bra och gör det även fortfarande. På en 1-liters PET-flaska är det 15 Cent pant och den kan man panta i alla affärer som säljer PET-flaskor, precis som i Sverige.
Det nya systemet är lite mer komplicerat eftersom man måste panta burken i samma affär som man köpt den. Oftast måste det vara exakt samma affär, en annan butik i samma kedja duger alltså inte. Aldi och Lidl är undantag då deras flaskor är märkta så dem kan pantas i alla Aldi- respektive Lidl-affärer.
Köper man däremot en burk på Kaiser, en annan butiksskedja, blir det hela lite mer komplicerat. Då får jag en lapp för varje burk jag köper. Denna lapp måste man sedan ta med sig tillbaka till samma affär tillsammans med burken som ska pantas.
I en annan butiksskedja, Stüssgen, måste man spara kvittot och sedan gå tillbaka till samma affär med kvitto och burk. Frågan man ställer sig är hur man ska kunna hålla ordning på i exakt vilken affär jag har köpt vilken burk. Dessutom, i samtliga affärer, alltså även Aldi och Lidl, måste man kontakta personalen för att kunna lämna burkarna och få tillbaka panten. Ett riktigt omständigt system.
Nu kan man ju tycka att det bara är att strunta i panten. Problemet är bara att det att det är 25 Cent i pant på varje burk, över 2 kronor burken alltså. På Aldi har man kunnat köpa öl för 29 Cent per burk, men med pant blir det en höjning med nästan 100 procent. Aldi har tagit som en följd av detta pantsystem tagit bort sina burkar sortimentet, vilket även många andra butikskedjor gjort.
Pant på Bordershop, Calles och Fleggaard m.fl
På de större gränskandelskedjorna som Bordershop, Calles Grens Shop och Fleggaard kan man enkelt slippa påslagg för pant genom att fylla i en exportdeklaration däör man förbinder sig att föra ut de inhandlaade burkarna ut Tyskland. Även på CITTI-markt i Lübeck finns denna möjlighet att slippa den höga panten.