Vi har skrivit förvånansvärt lite om den världsberömda hamnstaden på Östersjökusten. Det är dags att göra något åt det med en omfattande lista över vad som gör Lübeck till den mest attraktiva staden i norra Tyskland.
Under sin gyllenetid under 1300-talet hade Lübeck kontroll över mycket av Östersjöregionen och runt där. Det var den centrala staden i handelsimperiumet Hansan.
Även om ingen bryr sig om hansan längre så står den vackra staden än kvar.
Erkänt som “ett mästerverk” av medeltida arkitektur från UNESCO sedan 1980-talet. Det är därför rättvist att säga att Lübeck skulle vinna över resten av norra Tyskland i en skönhetstävling.
Trots det finns mer att se än vackra kyrkor. En av de stora tyska romanerna ligger i en Lübeck handelsvilla. Dessutom är hamnen hem för ett världsberömt godis.
En gång en mäktig handelsstad
Lübeck grundades på 1200-talet och det tog inte långt innan den blev känd.
Genom att handla salt och sill byggde snabbt Lübeck sin makt inuti ett handelsblock som kallades Hansan – en grupp hamnstäder som samlade resurser för att monopolisera fördelaktiga handelsavtal ända från Portugal till Ryssland.
1361 vann Lübeck titeln “Hansadrottningen” – och den behöll denna maktposition i ytterligare två århundraden.
”Från första början var Lübeck Hansas hjärta och hjärna; dess hjärtslag flödade genom dem alla, och styrde även andras agerande” skrev historikern Karl Pagel.
Vid 1500-talet blev det mörkare. Ett krig med Danmark gick söderut – inklusive byggandet av ett enormt krigsskepp som aldrig användes – inledde hamnens nedgång.
Hansan kämpade vidare i ytterligare tre århundraden. Men när det moderna Tyskland grundades 1871 återstod endast Lübeck, Hamburg och Bremen som medlemmar.
Hansa Museet öppnade sina dörrar 2015 och hävdar att det är det första museet som berättar historien om handelsimperiet och har turer på engelska.
Buddenbrooks
Få tyska romaner har översatts lika ofta som Thomas Manns episka bildungsroman, Buddenbrooks.
Baserat på sin egen uppväxt i en då rätt så stor Lübeck-handelsfamilj, väcker Mann liv från 1800-talet genom biografierna om tre syskon: den melankoliskeä familjepatriarken Thomas, den neurotiska brodern Christian och den oturliga systern Tony.
Mann verkar inte ha varit så förtjust i Lübecks samhälle. Karaktärerna är fångade i ett lyxigt men kallt hierarkiskt samhälle, där utseendet är allt. Kvinnor förlovas i olyckliga äktenskap för att säkra familjens förmögenhet, och man förväntas leva sitt undertryckande handelsliv.
Idag kan man fortfarande besöka familjen Mann, en storslagen villa i stadens centrum som var bakgrunden för romanen. Renoveringar på Buddenbrookhaus pågår i år. Men museet lovar att ge dig en levande upplevelse av ”århundradets roman” när det öppnar igen 2023.
Perfektion av ett persiskt godis
Den mandelbaserade söta marsipanen sägs ha uppfunnits i Persien någon gång på 800-talet. Vid medeltiden hade det blivit en populär sötsak i Europa.
Men den mötte först sin sanna potential när konditorer i Lübeck började producera den i början av 1800-talet. Staden använde sin rika och fördelaktiga handelsposition för att importera tillräckligt med mandlar för att se till att sötsaken huvudsakligen var av mandel.
Lübecks marsipanrecept är nu ett varumärke. Producenter i staden kan inte använda mer än 30% socker. Du kan besöka det lokala kaféet och köpa godis och njuta av onlinespel här.
Niederegger, den mest kända av alla Lübeck-producenter – grundad 1806 – har två kaféer och ett litet museum i hjärtat av staden.